Daan Roosegaarde

L’artista i innovador holandès Daan Roosegaarde (1979) és, a més d’un pensador creatiu, un creador de dissenys socials que exploren la relació entre les persones, la tecnologia i l’espai.

L’any 2007 va fundar l’Studio Roosegaarde, on treballa per aconseguir un futur millor amb el seu equip de dissenyadors i enginyers. Junts desenvolupen els paisatges del futur construint prototips intel·ligents i sostenibles per a les ciutats del futur.

“No crec en una utopia, sinó en una protopia: un món prototip que millorem pas a pas. No sabem com serà el futur ni quins reptes comportarà. El que sí que sabem és que no hi ha marxa enrere. Si no invertim en idees noves, morirem. Tots formem part del prototip. No tinguem por, tinguem curiositat i treballem junts”, afirma Roosegaarde.

Des de ben jove, Roosegaarde va quedar fascinat per fenòmens de la natura com la capacitat de les lluernes i les meduses per generar la seva pròpia llum. La fascinació que sent per la natura i la tecnologia es reflecteix en els seus dissenys icònics, com ara Waterlicht (una inundació virtual), l’Smog Free Project (el major purificador d’aire exterior del món, que fabrica joies a partir del boirum) i l’Space Waste Lab (la missió de reutilització dels residus que floten a l’espai).

Roosegaarde es va graduar a The Berlage Institute amb un màster en arquitectura. És un Jove Líder Mundial del Fòrum Econòmic Mundial i professor visitant en diverses universitats. Forbes i Good 100 el van seleccionar com a generador de canvi creatiu, i va ser nomenat artista de l’any 2016 als Països Baixos.

Roosegaarde ha rebut nombrosos reconeixements de prestigi, com ara el Shenzhen Global Design Award, l’Etico Ethical Award, el World OMOSIROI Award del Japó, el Dezeen Award, la London Design Innovation Medal, el DFA Gold i el Grand Award de Hong Kong, el LIT 2017 Lighting Designer of the Year, D&AD Awards al 2017, el World Technology Award, dos Dutch Desing Awards, el Charlotte Köhler Award i el Most Successful Design Award de la Xina. Ha exposat la seva obra al Museu del Disseny de Londres, al Stedelijk Museum d’Àmsterdam, al Rijksmuseum, a la Tate Modern, al Museu Nacional de Tòquio, al Museu d’Arts Decoratives de París, al Victoria & Albert Museum i en diversos espais públics d’arreu del món.

Daan Roosegaarde comparteix regularment les seves idees visionàries en conferències d’arreu del món, com en TED, al Fòrum Econòmic Mundial i a la NASA.

Recentment Phaidon ha publicat un nou monogràfic de Daan Roosegaarde.

Relacionats