Close button

Dos diàlegs per reflexionar sobre nous espais i sostenibilitat

Dimecres 16 de juny es va dur a terme el cicle “(E)co-dissenyant els espais de demà”, dos diàlegs co-creats per Barcelona centre de Disseny i FINSA que van tractar sobre com, des de la perspectiva de la tecnologia, el co-desenvolupament de projectes i la integració de les premisses del disseny circular, es poden i s’han de crear entorns que generin un impacte positiu tant pel planeta com per a les persones.

DIÀLEG DISSENY: Espais i entorns amb impacte positiu

Moderat per Maria Isabel Gabarró, PhD Architect i Professora associada i Directora del Master’s Degree in Architecture & Design Business Management, School of Architecture – UIC Barcelona.

Maria Pomar, consultora tècnica de FINSA, va afirmar que a nivell industrial la cura del medi ambient els preocupa molt en tot el procés: “que tota la cadena de custòdia es mantingui, i acabar amb un producte que tingui unes certificacions coherents i mediambientals. També ens preocupen les persones que utilitzaran els productes”. Ha remarcat la importància d’escoltar què necessita tant l’usuari final com el prescriptor, la pròpia indústria del moble i l’hàbitat, i quins materials estan més sol·licitats ara mateix. També ha fet esment a l’economia circular: “la sostenibilitat és tot el cercle, no només afecta al material sinó també a les persones que treballen, des que es planta l’arbre fins que es gaudeix del material”.

Ignasi Llauradó, director creatiu de Fern, ha explicat que a les seves empreses tenen molt clar que les dades i la informació sobre la sostenibilitat dels materials són bàsiques. “La certificació és un pas, però hem de veure si tècnicament ens encaixen al projecte, no només a nivell estètic sinó també funcional”, ha afegit. Ha parlat d’una situació win-win entre estudis i empreses que desenvolupen nous materials, ja que “elles observen les nostres demandes i les tendències, i quan aconsegueixen fusionar-les i crear un material que compleix totes dues coses, és la bomba”. 

Aka Márquez, Project Consultant a Matter HUB (Matter Barcelona), ha afirmat que la informació sobre productes certificats i amb traçabilitat és el pilar sobre el qual treballen a Matter. “A partir d’aquí desenvolupem les nostres metodologies per avaluar tots els materials i triar els més adequats per a cada projecte, entenent també que la sostenibilitat d’un material no només ve pels processos de fabricació, composició, origen… sinó també pel context i l’aplicació que pot tenir a cada projecte”, ha afegit. 

Sergio Sanz Pont, soci fundador de Sanzpont, ha afirmat que a nivell internacional és molt diferent el tractament de sostenibilitat segons cada país, per això és important tenir una metodologia “que estalviï energia i es basi en enfocaments sostenibles, perquè no és el mateix fer un projecte on fa molt de fred o molta calor, i això és quelcom fonamental”. Segons Sanz, és important poder comunicar quins són els beneficis que una determinada promoció pot tenir sobre l’usuari final, “com el comfort o l’estalvi energètic, però també és important què més pots aportar en espais per gaudir de l’entorn natural o si generes activitats on puguin crear una comunitat”. També ha afegit que “com més es comuniquin aquests valors, millor entendrà el públic que són importants”. 

DIÀLEG DISSENY: Co-developed Construction

Moderat per Roberto Molinos, cofundador de l’estudi d’arquitectura Modelical.

Begoña López, consultora en industrialització, ha parlat sobre els components integrats i el nou interès del sector per aquests: “són components que un cop integrats en una obra compleix automàticament la funció per la qual va ser prescrit”. També ha afirmat que la digitalització és fonamental des del moment zero, així com la integració vertical i lineal dels fabricants d’aquests components, i ha posat d’exemple com funciona la indústria automobilística.

Ha fet esment als enginyers de processos, un servei independent que fa que tot l’engranatge funcioni. Ha assegurat que és una figura cabdal per integrar les diferents tasques i innovacions a l’obra, i és una figura que falta per completar el cercle.

També ha destacat la importància de la fabricació seriada per poder arribar a preus competitius. 

José Ojeda, Co fundador i COO a 011H, treballa en una proposta de valor on es creïn edificis sostenibles (que tinguin una petjada de carboni nul·la), fer una construcció ràpida i fiable, i tot això a un preu de mercat. La clau, per ell, és com ho fan: “treballem com una empresa de design and build. Ens enfoquem en el disseny i la construcció, però ho fem amb una mentalitat d’associació i partnerships. Treballem amb partners per veure com de manera conjunta, amb el procés i els materials en ment, podem donar un salt amb les prestacions”. 

A banda dels beneficis dels projectes col·laboratius, Ojeda també ja ha posat sobre la taula els canvis del sector que van a un altre ritme i que queden fora de l’àmbit de la col·laboració, com la creació de solucions escalables, la integració amb els fabricants, el desenvolupament de solucions tecnològiques…

Segons Jacinto Seguí, Director de Consultoria Tècnica de FINSA, ens trobem en el moment ideal, perquè comencem a fer coses de manera col·lectiva i col·laborativa perquè ens ho està demanant la societat. Ha assegurat que cal “desaprendre” l’ofici: “estem en un moment de canvi i per tant hem de començar a treballar transversalment, col·laborativament, no hi ha rols (arquitecte, interiorista, dissenyador), hem d’estar tots des del moment zero (indústria, fabricació), i tenir en compte que dissenyar, gestionar disseny i construir disseny són tres doses diferents però totes tres són necessàries. Si no ho fem col·laborativament, no arribarem a bon port”.

Miquel Àngel Julià, Director d’Estratègia i Disseny de Grup Idea, ha destacat que la tecnologia sempre ha existit per col·laborar. “Prenent com a referència el claim Think, design, act, crec que hem pensat molt sobre el tema, hem dissenyat molt poc sobre aquest tema i el que no hem fet ha sigut actuar, per tant em quedo amb un dels tres, i en aquest think encara no hem creat coneixement a aquest país, hem compatibilitzat poc, hem permès que molts pocs sectors hi entrin”. Ha afegit que és important que totes les empreses compleixin els Objectius de Desenvolupament Sostenible per tal de poder actuar al mercat.

Per Ignasi Pérez Arnal, director del congrés REBUILD, el fabricant el gran pas que ha fet és integrar-se a la cadena de valor, analitzar quin espai vol ocupar i veure tots els actors i agents de la cadena i veure com es pot relacionar amb cadascú d’ells. Entre d’altres coses, destaca la integració de coneixement de fora a dins de les empreses i equips transversals. La vertical dels fabricants s’haurà de tenir molt en compte al futur perquè si no, es pregunta, “qui industrializarà la construcció?”. 

També ha parlat de la servitització de la construcció: “cal construir pensant en els serveis: material actiu, canviar la flexibilitat dels espais, els co-livings… El client final vol servei, no vol només un producte”.