Close button
Presencial

WAYFINDINGS: L’EXPERIÈNCIA

16 juny al 30 juny

Wayfindings: L’experiència és l’espai central d’aquesta edició de la BDW que recollirà un conjunt d’activitats als Jardinets de Gràcia, l’epicentre de Barcelona, on el disseny es mostrarà, visibilitzarà i s’aproparà al ciutadà i perquè pugui gaudir d’aquesta experiència i entendre que el disseny és un servei a la societat. D’entendre com els actes més petits poden generar un impacte global. Reflexionar que dissenyar és fer-ho de manera intel·ligent, reflexiva, esperançadora i responsable, tot recordant que tothom pot ser un agent de canvi davant dels grans reptes i les transformacions necessàries en la societat, considerant temes polítics, econòmics, científics, tecnològics, culturals i ambientals. És una crida a intercanviar punts de vista, a barrejar el nou talent, a explorar altres maneres de fer, de veure i pensar. 

Aquesta activitat està comissariada per tactica.barcelona. A Wayfindings: L’experiència podràs participar activament de les següents activitats:

Accions performatives

Els dies 16, 17 i 18 a les 18:00 h i a les 21:00 h, trobaràs l’essència en viu dels cubs performatius. S’ha convidat a participar escoles de disseny de Barcelona perquè facin accions i performances, realitzades in situ dins d’un cub, on exploraran i ensenyaran com el disseny ens ajuda a orientar les nostres accions. Una acció presencial en temps real per interactuar directament amb la ciutadania demostrant com les noves generacions viuen la nostra realitat actual. 

Participen: EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona; Elisava Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona; IED Barcelona Escola Superior de Disseny; LCI Barcelona, Escola Superior de Disseny de Barcelona; La Salle Arquitectura i LABASAD Barcelona School of Art & Design.

L’Hivernacle de les idees

Del 16 al 18 de juny, cada tarda a les 19h, l’artista Jordi Enrich muntarà i inflarà davant dels assistents el seu iglú del vent. Un espai efímer fet de vela de globus aerostàtic reciclat, al que li hem anomenat l’hivernacle de les idees. Dins l’hivernacle es realitzaran els Findings, debats/col·loquis amb personalitats de diverses disciplines: des de dissenyadors, il·lustradors i influencers, fins a científics, psicòlegs o filòsofs; per intercanviar coneixement sobre Wayfindings. Les sessions seran les següents:

Finding de dijous 16 de juny, 19h: Wayfindings:  L’essencial

Reflexionarem entorn del cos com a  llenguatge, el cos com a element essencial, individual, però també com a element comunicatiu i artístic. Tractarem el cos com a fil conductor per la societat i part activa amb el disseny. Modera la sessió Ramon Faura, músic i arquitecte, i participen com a ponents Iñaki Mur, actor i comunicador, Òscar Doll, dissenyador de producte de Kave Home, i Amanda Rodríguez, psiquiatra. 

Finding de divendres 17 de juny, 19h: Wayfindings: Dialogar

Parlarem del llenguatge i tecnologia, la parla i la comunicació. Es mostrarà la nova manera de viure, on la tecnologia i les xarxes han interpel·lat en la manera de comunicar-nos, en el sentit de l’humor, en la comunicació massiva. Es debatrà sobre l’exposició massiva de la nostra vida personal i el fet de viure realitats paral·leles, i com les persones s’han adaptat a les noves realitats socials des de nous territoris amb la generació de nous diàlegs. Modera la sessió Francesca Tur, comunicadora i creativa, i participen com a ponents Lídia Vives, fotògrafa, Putos Modernos, dissenyadors, i Raquel Gil, directora dels Roca Galleries.

Finding de dissabte 18 de juny, 19h: Wayfindings: Navegar

Dialogarem sobre les noves maneres de viure, sobre navegar i no tenir rumb. Reflexionarem sobre presents i futurs, planejarem sobre els diversos territoris existents i veurem com afrontar el món online, les noves rutes desconegudes i els nous reptes socials i psicològics. Finalment, explorarem quina posició ocupa el disseny en tot aquest entramat. Modera la sessió Laura Benítez, doctora en filosofia i connectora de filosofia, art i tecnociència i participen com a ponents Martí Melcion, il·lustrador; Playmodes, dissenyadors i enginyers de so i de llum, i Salvi Plaja, director de disseny de l’empresa Simon. 

Microexperiències expositives

Del 16 al 30 de juny podràs gaudir d’una experiència interactiva dissenyada per l’estudi barceloní The Others que compta amb la col·laboració de Maria Corte, David Torrents, Wete Studio i Marina Salazar. Un recorregut format per 5 cubs, on poder explorar amb realitat augmentada els conceptes de Wayfindings que conviden a reflexionar sobre la semiòtica del disseny i de la natura humana, i com dissenyem nous camins a explorar.

CANVAS una intervenció artística 

L’empresa Escofet transforma les ciutats i potència l’ús de l’espai públic mitjançant el disseny i la industrialització d’elements urbans i formigó arquitectònic.

En aquesta ocasió, Escofet posarà al servei de l’art dos elements de mobiliari del seu catàleg: l’emblemàtica Lungo Mare i la novetat Petra. Aquestes peces segueixen formes orgàniques inspirades en la naturalesa dins la ciutat, esdevenint punts de trobada, de joc i de reunió per a les persones que l’habiten. Les peces proporcionades seran un llenç en blanc per a la reconeguda artista muralista Anna Taratiel, que executarà una obra pictòrica in situ, evocant paisatges interns i reflexions sobre l’entorn. L’objectiu de la intervenció CANVAS és explorar nous camins i plantejar nous usos per als usuaris, convertint l’obra resultant en una instal·lació interactiva i sensorial, on la connexió de conceptes aparentment oposats, art i disseny, matèria i abstracció, pugui traslladar-nos a un context de lliure interpretació. El 16 de juny a partir de les 17:30 h podràs veure la intervenció de l’Anna Taratiel en directe.  La instal·lació es podrà visitar fins al 30 de juny.

Descobrir el disseny: Imprimir realitats amb HP

De la mà de HP presentem el cub “La bossa infinita” on s’oferirà una experiència interactiva amb l’objectiu de visibilitzar el rol del disseny a la nostra societat i la quantitat d’objectes dissenyats que ens envolten. Els participants de l’experiència, vianants, visitants i ciutadans, podran fotografiar o escanejar els objectes “dissenyats” que portin al damunt i imprimir-ne un pòster amb allò que els defineix com a individus. Les impressions passaran a formar part del cub. D’aquesta manera, s’aconseguirà una peça d’art col·laborativa, on els Barcelonins seran els autors principals.

 

Dates activitats: 16, 17 i 18 de juny 

Dates exposició i instal·lació: del 16 al 30 de juny 

Lloc: Jardinets de Gràcia

Organitza: Barcelona centre de Disseny 

Col·laboren: Roca, Simon, Kave Home, Escofet, HP i La Vanguardia

Jardinets de Gràcia
Barcelona
Jardinets de Gràcia
Barcelona