Online

BDW Summit – Workshops i conferències

20 novembre

És l’hora d’actuar

Aquest any 2020 hem començat una nova dècada d’acció destinada a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides a fi d’acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. Durant els 10 darrers anys hem pogut reflexionar sobre com hi podem contribuir, i ara és l’hora d’agilitzar les accions per assolir els 17 objectius inclosos a l’Agenda global 2030 per al desenvolupament sostenible.

Qui s’hauria imaginat que a principis d’aquesta dècada les nostres vides canviarien tan dràsticament d’un dia per l’altre a causa d’una pandèmia? Ara més que mai creiem en el poder del disseny per millorar el món amb productes i serveis nous i millors, que tinguin un impacte positiu en la societat —des d’eliminar la fam fins a reduir les desigualtats— amb l’objectiu de construir comunitats sostenibles arreu del món.

En aquests moments tan difícils, som optimistes i creiem que cal potenciar el disseny com a motor d’una innovació que generi impacte. És l’hora d’actuar i de situar el disseny centrat en les persones o, com ens agrada dir, centrat en la societat, al nucli de l’acció. Els dissenyadors tenen el poder d’utilitzar la seva empatia i creativitat per convertir idees en productes i serveis tangibles, i això els confereix una responsabilitat particular a l’hora de dissenyar un món millor i contribuir als ODS.

En aquest summit els experts parlaran de com pots convertir les teves idees en acció. Aprendràs de casos d’èxit relacionats amb el disseny que han demostrat ser avantatjosos i valuosos, i han permès a les empreses avançar i tenir un impacte positiu en les persones i el planeta, a banda d’obtenir beneficis, tot amb l’objectiu d’inspirar-te i ajudar-te a trobar les eines perquè tu també comencis a actuar.

 

El summit és 100% online. Per a cada esdeveniment es requereix inscripció prèvia.

 

WORKSHOPS i CONFERÈNCIES (en anglès)

Dijous 19 de novembre – Conferència inaugural 

Divendres 20 de novembre

Moderador: Adam Walker

Sessió matinal

9:30h Benvinguda i introducció als workshops / Workshop 1

10:00h Workshops 2 

 

WORKSHOP 1

Contextmapping in health innovations

Directora: Froukje Sleeswijk Visser (investigadora de disseny i estratègia, Països Baixos)

Com podem crear i implementar interaccions significatives en el dia a dia? Tenim un munt d’idees i tecnologies noves, però encara podem millorar molt la manera d’implementar-les com a comunitat de disseny. En aquest taller aprendràs els principis en què es basa la contextualització de la vida diària de les persones, així com estratègies per plasmar tota aquesta informació en la implementació de conceptes nous.

Els participants aprendran a fer el següent:

  1. Contribuir a l’assoliment de l’ODS número 3, «Salut i benestar», mitjançant la contextualització.
  2. Implicar les persones en processos de disseny en qualitat d’«experts en la seva pròpia experiència».
  3. Conèixer els principis de la contextualització.
  4. Definir estratègies per plasmar aquesta contextualització en la implementació de conceptes nous.

 WORKSHOP 2

Closing the loop in 2030 – creating sustainable fast fashion

Directors: Paul Collins (Bang & Olufsen, Regne Unit) i Luca Bottoni (Publicis Sapient, Regne Unit)

Donats els Objectius pel Desenvolupament Sostenible per al 2030, les empreses i els consumidors han de repensar radicalment els seus models de negoci i la forma en que produeixen un producte. Com a consumidors hem d’aprendre que el nostre consum és el comportament que està impulsant el problema; atès que la indústria de la moda és el segon major impulsor de les emissions de carboni després de la indústria del petroli.

En aquesta sessió de workshop, ens proposem contextualitzar el problema i idear una reducció significativa de la petjada de carboni dels minoristes en línia mitjançant l’estudi de temes crítics com la reducció, el reciclatge i la reutilització.

Els principals punts a tractar:

  1. Prendre l’ODS número 12 “consum i producció responsable” i aplicar el que significa a la indústria de la moda ràpida.
  2. Establir una comprensió de l’audiència i els nostres temes de comportament de consum.
  3. Resoldre els problemes a través d’una lent empresarial, humana i eco-ètnica.
  4. Co-creació, usant mètodes de disseny participatiu.

 

Sessió de tarda

15:00h Benvinguda

15:15h Conferències 1

 

The collective future of social design

Ponent: Nick Stanhope (Shift Design, Regne Unit)

El disseny juga un paper poderós per ajudar a abordar els problemes socials. No obstant això, quan els equips de disseny treballen de forma independent i competitiva en solucions específiques, té un potencial limitat per comprendre i contribuir als grans desafiaments als quals ens enfrontem com ara el canvi climàtic, la desigualtat de la riquesa i la injustícia racial. Com a recerca col·lectiva, el disseny té un potencial extraordinari, però els principis i valors que hem heretat de la pràctica comercial han de ser re-imaginats.

Nick compartirà la seva experiència de liderar desenes de projectes de disseny social arreu del món, el que ha après sobre les seves limitacions i com el seu equip i d’altres professionals del disseny col·lectiu estan experimentant amb enfocaments radicalment diferents.

Innovation in times of crisis

Ponent: Cristian Fracassi (Isinnova, Itàlia)

És difícil la innovació? Necessites molts anys per implementar-la? En aquesta conferència Cristian ens mostrarà que no.

El mes de març passat el seu equip va dissenyar i imprimir en 3D cent vàlvules respiratòries de salvament en 24 hores per a un hospital que se n’havia quedat sense. La vàlvula connecta els pacients amb els respiradors a les UCIs i el seu disseny s’ha ofert de forma gratuïta i oberta a tots aquells que vulguin ajudar a difondre la tecnologia d’impressió en 3D i els seus avantatges a tot el món.

Cristian destacarà tres projectes que ell i el seu equip van executar amb èxit durant la pandèmia actual.

Què es necessita per innovar en un moment de crisi? Com fer un prototip ràpidament i d’escalar ràpid? Quin valor té trobar socis, com Decathlon, i deixar que els professionals de la salut i els enginyers treballin junts? Què podem aprendre d’això com a dissenyadors?

Inspira’t en el viatge dels enginyers sobre la utilització del hack d’impressió 3D per convertir les màscares de busseig en ventiladors que va començar amb la intuïció d’un metge jubilat, i uneix-te a la conversa fent totes les preguntes que t’agradaria fer sobre l’aplicació de metodologies àgils per a la innovació social.

 

16:30h Pausa

16:45h Conferències 2

 

Designing for good by actively empowering everyone

Ponent: Carl-Emil Jensen (Too Good To Go, Dinamarca)

Com es veu la cadena de valor del malbaratament d’aliments i a quins desafiaments ens enfrontem? Carl-Emil Jensen compartirà els antecedents de Too Good To Go, per què i com va començar, el seu objectiu i model de negoci original, i per què va canviar de direcció. Ens donarà pistes sobre com convertir una idea en realitat, explicarà per què és important cometre errors i aprendre d’ells, com construir i escalar un equip de disseny, i utilitzar el valor de la tecnologia i el disseny.

Too Good To Go no és només un servei híbrid basat en la comunitat, sino que forma part d’un moviment. És aquesta la manera de contribuir positivament als ODS? Els ODS estan dirigits a resoldre problemes complexos i sistèmics. És difícil tenir un paper i tenir un impacte positiu.

Carl-Emil explicarà com fer créixer un exitós servei comunitari centrat en el menjar, la gent i el planeta.

Becoming Relentless change agents

Ponent: Dra. Lesley-Ann Noel (Universitat de Tulane, Estats Units)

Tant l’emprenedoria social com la innovació social busquen millorar el món a través del canvi social. L’emprenedoria social gira al voltant de la banda empresarial del canvi, i la innovació social se centra en els processos a través dels quals es genera aquest canvi. Contribuir als ODS no és només una crida als governs i les ONG. Les petites i grans empreses també tenen el seu paper. Allà on treballis com a dissenyador, has d’assumir la teva responsabilitat. Ara és el moment d’actuar.

Alguns exemples d’iniciatives socials serien les institucions de microfinances, programes educatius, proveir serveis bancaris en àrees desateses i construir sistemes rurals d’aigua potable. Però no hem d’oblidar que molts ODS estan relacionats amb temes locals i molt propers, per tant, no és una realitat llunyana. És per això que tots som agents de canvi.

Com podem crear nous productes, serveis o mètodes per abordar les necessitats socials o ambientals, que creïn un canvi i funcionin millor que les solucions existents, i el valor s’acumuli principalment per a les persones i el planeta? Lesley-Ann destacarà el paper del disseny (pensament) per crear el canvi a través de models de negoci auto-sostenibles i basats en el mercat, i la creació de noves organitzacions o “intraprenedors” dins de les organitzacions i comunitats existents.

18:00h Conclusions i tancament

ORGANITZA: Barcelona centre de Disseny

AMB EL SUPORT DE: Ajuntament de Barcelona

COL·LABORA: Service Design Days i Roca

Anglès